Benvinguda

Benvinguts a l’ XPLAI

(Xarxa pública local d’àcces a Internet)

El dia 16 d’octubre del 2002 va ser inagurada la xarxa integrada d’equipaments informàtics oberta a tots els ciutadans. L’acte, que es va celebrar al Centre Can Calderon, va comptar amb la presencia de representants de les institucions integrades en el projecte – Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Viladecans, Fundació Ciutat de Viladecans- a més dels més alts representants de la Societat de la Informació a Catalunya.

Aquesta nova xarxa d’equipaments informàtics està formada per quatre punts que ofereixen els diferents serveis previstos per difondre les noves tecnologies i les seves aplicacions. Els ciutadans disposen de fins a 50 equips informàtics d’última generació, amb conexió ADSL a la xarxa, i la possibilitat d’utilitzar impressora i escàner, repartits en aquests quatre punts. Els equips estan ubicats a l’Auditori Pablo Picasso, al Centre de Formació d’Adults Edelia Hernández, a l’Alberg Can Batllori, la Biblioteca Municipal i el Casal Cívic Alba-Rosa. Els cinc centres són d’ús comunitari per a tots els ciutadans interessats, i a més cadascun complirà una funció específica dins la xarxa, oferint una programació de cursos adreçats a diferents col·lectius.

La Xarxa incorpora, en col·laboració amb les diferents administracions, els diversos projecte d’alfabetització digital que existeixen i que han posat en marxa. La xarxa, forma part del projecte Omnia incorporant-hi dos Punts Òmnia (Auditori Pablo Picasso, Centre de Formació d’Adults), un punt integrat dins del programa “Internet para Todos” (Alberg Can Batllori), un punt integrat dins de la xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i a més dos punts integrats també, en el Projecte NODAT del Departament de Universitats, Recerca i Societat de la Informació i ubicats a la Biblioteca Municipal i al Casal Cívic Alba-Rosa.

La nova xarxa d’equipaments informàtics ofereix un servei que apropa als ciutadans a la realitat de les noves tecnologies, cada cop més presents en la societat actual, incidint especialment en els aspectes que afecten al món laboral. Més enllà d’aquests objectius bàsics, la xarxa i els continguts que s’ofereixen en els diferents cursos tenen també una finalitat integradora, ja que s’ofereixen classes destinades a col·lectius específics amb risc de marginació social o amb especials dificultats per accedir a un lloc de treball. Amb aquesta formació sobre noves tecnologies, col·lectius com dones i joves aturats, inmigrants o aturats de llarga durada, entre d’altres, poden adquirir uns coneixements necessaris en l’actualitat per poder desenvolupar una feina.

D’aquesta forma, la xarxa cobreix tres eixos bàsics d’actuació amb la formació, la inserció laboral i l’ús comunitari.

Tenim a l’abast dels ciutadans una sèrie de cursos, els gestionats per la Fundació Ciutat de Viladecans. S’imparteixen classes d’Ofimàtica i Internet, amb matèries sobre sistema operatiu, programes de processament de textos, full de càlcul, bases de dades o iniciació a la navegació per Internet, entre d’altres. Els cursos destinats a col·lectius específics, al Centre de Formació d’Adults, s’orienten també a afavorir la inserció laboral d’aquestes persones, amb l’objectiu d’intentar evitar una marginació social que genera el desconeixement d’aquestes matèries en un mercat de treball que cada cop més demana un domini de les noves tecnologies.

Una altra de les novetats que ofereix aquesta xarxa és l’aprofitament pràctic d’altres iniciatives similars que l’Ajuntament de Viladecans i la Fundació Ciutat de Viladecans, amb la col·laboració del Departament de Treball de la Generalitat, han posat en marxa. Després d’oferir un curs de formació per a monitors d’especialització en noves tecnologies, dos d’aquests alumnes imparteixen classes formatives en els diferentes punts de la xarxa, a més de participar en la coordinació dels espais. Però la seva tasca no es limitarà només als aspectes formatius i la seva feina també consistirà en la dinamització dels grups d’alumnes, buscant noves fòrmules i experiències. Així, l’estructura pedagógica de la xarxa permetrà també copsar les necessitats de la població en aquesta materia, donant també una sortida a les inquietuds dels alumnes interessats en les noves tecnologies.

Aquesta iniciativa s’enmarca dins una política institucional destinada a difondre les noves tecnologies i oferir possibilitats als ciutadans per accedir-ne. El programa Mil·lenni, desenvolupat per la Fundació Ciutat de Viladecans i pel que va guanyar el Primer Premi SI Local, engloba totes les iniciatives relacionades amb l’extensió del coneixement i ús de les noves tecnologies a Viladecans, coordinant-se amb altres institucions en projectes com la nova xarxa d’equipaments informàtics.

La xarxa d’equipaments informàtics suposa un gran avanç, ja que s’optimitzen recursos existents i s’amplia substancialment l’oferta pedagógica en aquest àmbit, gràcies a l’estructura que es crea a partir d’ara i a la coordinació d’esforços en les iniciatives de difusió de les noves tecnologies. La Fundació Ciutat de Viladecans serà el punt de referència a l’hora de coordinar i dissenyar les noves iniciatives lligades a aquesta xarxa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *